Let it flown perustaja ja tekijä, Aino Nieminen kertoo millaista on piirrellä pimppejä työkseen, mitä ovat tunteisiin menevät hankkeet ja miten maailmaa muutetaan visuaalisen viestinnän keinoin kuva ja sana kerrallaan.
Jokainen julkaistu kuva on arvovalinta
Visuaalinen viestintä on aina kannanotto siitä mitä näytetään ja mitä ei. Graafikolla, kuvittajalla, AD:lla, taittajalla ja jokaisella, joka viestii on vastuu siitä, millaista maailmaa kuvillamme rakennamme.
Onko se monimuotoinen, inhimillinen ja inklusiivinen? Minkälaiset ihmiset tai asiat saavat näkyä? Mitkä eivät? Miksi?
Jokainen kuvavalinta on aina arvovalinta. Myös silloin kun kuva valitaan kuvapankista. Aivan samaa teemme myös sanoilla. Termit, joita käytämme vaikuttavat siihen millainen maailma viestiemme myötä rakentuu. Se kertoo myös kenelle tai kenestä puhumme, kuka kuuluu joukkoon ja kuka jätetään ulkopuolelle.
Sillä, puhummeko kuukautisista tyttöjen vai kohdullisten juttuna on todellakin väliä.
Tunteisiin menevät työt
Olen toiminut visuaalisen kentän monitoimininjana parikymmentä vuotta ja ehtinyt tehdä sinä aikana monenlaista brändityöstä ja visuaalisista ilmeistä pakkaussuunnitteluun, lehti- ja kirjataittoon sekä verkkokauppojen rakentamiseen. Palaan kuitenkin kerta toisensa jälkeen aiheiden ja hankkeiden pariin, jotka herättävät tunteita.
Vuonna 2015 minulla oli ilo olla mukana luomassa isoa kuvituskokonaisuutta Väestöliiton seksuaaliterveyskasvatuksen tueksi. Tuo hanke oli ensikosketukseni pintaa syvemmälle sukeltavaan anatomiaan etenkin sukuelinten osalta.
Jokainen rauhanen ja poimu sekä niiden toiminta tulivat todellakin noiden kuukausien aikana tutuiksi. Kuvituskokonaisuudessa oli anatomiakuvien lisäksi mukana kuvituksia mm. erilaisista rinnoista, peniksistä, sukupuolitautien tarttumisesta ja tietysti myös kuukautiskierrosta.
Erityisen isossa roolissa Väestöliiton kanssa työskennellessä oli myös monimuotoisuus. Keskustelut, joita kävimme toivat valtavasti lisää ymmärrystä ja inhimillisyyttä kuvituskokonaisuuteen, jota työstin.
Opin myös valtavasti lisää siitä, miten monin tavoin inklusiivista kuvastoa voidaan rakentaa. Kuvataanko karvoilla vai ilman, onko ihmisjoukossa myös pyörätuolilla tai kepeillä liikkuvia henkilöitä? Miten kuvata kehoja, anatomiaa ja sukuelimiä riittävän informatiivisesti mutta ei valokuvina? Miten sukupuolten moninaisuus näkyy kuvastossa? Millainen kuvamateriaali kannustaisi itsemyötätuntoon?
Nämä samat teemat ovat edelleen työskentelyni keskiössä oli aihe tai asiakas sitten mikä tahansa.
Pidän erittäin tärkeänä sitä, että suunnittelijana ja erilaisten brändien sekä asiakkaiden kanssa työskentelevänä huomioin monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden työssäni. Otan nämä asiat hanakasti esiin myös asiakastöissä jos näen, että niitä voitaisi yhdessä parantaa.
Ajattelenkin olevani sellainen ruohonjuuritason aktivisti, joka niillä omilla sana- ja kuvavalinnoillaan muuttaa maailmaa sana ja kuva kerrallaan.
Monipuolisempaa kuvastoa kuolemasta
Tunteita liittyy moniin muihinkin elämänalueisiin kuin kehoon. Yksi tunteikkaimmista on varmasti kuolema ja se on myös yksi teema, jonka kanssa olen saanut työskennellä niin suunnittelijana kuin valokuvaajanakin.
Valokuvatessani Terhokodille saattohoitoon liittyviä kuvia, teimme paljon työtä sen eteen että kuvissa näkyi muutakin kuin kliseitä. Pyrimme tietoisesti välttämään kallakukat sekä ryppyiset kädet ja löytämään muita tapoja kuoleman, saattohoidon, surun ja inhimillisyyden esiin tuomiselle sekä käsittelylle.
Surun ja kuoleman teemoissa liikkuu myös oma hankkeeni Surunaama, jossa työstän surutyökirjaa lapsille ja aikuisille. Kirjan tarkoituksena on tarjota työkaluja ja tarttumapintaa sekä lapselle itselleen että aikuisen kanssa käsiteltäväksi.
Myös surussa ja sen käsittelyssä on tärkeää antaa tilaa erilaisille suruille. Ei ole olemassa oikeanlaista tai vääränlaista surua vaan jokainen kokee juuri sellaista surua kuin kokee. Myös tavat käsitellä surua ovat moninaiset ja monimuotoiset. Tämä on Surunaama-hankkeen kantava ajatus ja toivon, että se välittyy myös lopputuloksesta.
Surunaama ei ole satukirja eikä pelkkä tietokirja. Se on useammalla tasolla kulkeva teos, joka antaa tilaa jokaisen henkilökohtaiselle tavalle käsitellä surua. Surunaama on vielä hetken työn alla ja se julkaistaan pian.
Nuo hetket syntymästä kuolemaan
Toisessa ääripäässä tunteita herättää tietysti myös syntymä ja vanhemmuus. Vuonna 2016 julkaisemani Oot niin ihana -vauvakirja ja sen ympärille kasvanut kokonainen tuoteperhe on edelleen markkinoiden ainoa vauvakirja, joka sopii oikeasti kaikille perheille adoptioperheestä yksinhuoltajaan ja sateenkaariperheestä ydin- ja uusperheeseen.
Oot niin ihana on mun yhden naisen unelma siitä, että suunnittelemalla ja valmistamalla tuotteita voi myös muuttaa maailmaa. Kun aloitin, vauvakirjavalikoima oli varsin kapea. Löytyi vain muutama, etenkin perhemalliltaan ahdas vaihtoehto ja kuvituksetkin vaikuttivat hieman vanhanaikaisilta.
Päätin, että Oot niin ihanasta tulee maailman ihanin vauvakirja ja koska minulla on tietysti kokemusta vain muutamasta erilaisesta perhemallista ja tietynlaisesta vauva-arjesta, pyysin suunnitteluun apua. Vuonna 2016 yhteisöllinen tuotekehitys ei ollut vielä kovin suosittua, toisin kuin nykyään, joten yllätyin niin paljon siitä vastaanotosta! Kommenteja, ajatuksia, ideoita ja kullanarvoista tietoa toiveista ja ajatuksista virtasi kasapäin kaikista kuviteltavista olevista kanavista. Ja niiden perusteella syntyi Oot niin ihana. Yksi julkinen luonnos kerrallaan.
Sittemmin Oot niin ihanaa on myyty jo useampi painos eikä loppua näy. Olen valtavan iloinen, ylpeä ja nöyrän kiitollinen siitä, että tämä kokonaisuus löysi oikeat ihmisensä ja on omalta osaltaan ollut raivaamassa aivan uudenlaista tilaa vauvakirjamarkkinoille. Meidän vanavedessä on syntynyt paljon ihanaa tarjontaa ja nyt on todellakin varaa valita. Sanonkin aina, että Oot niin ihanassa muutan maailmaa vauva ja kirja kerrallaan.
Kukkakohtu ja kuukautisalushousut
Syntymän ja kuoleman välissä on sitten se elämä ja sen myötä myös keho, kehollisuus, seksuaalisuus ja niihin liittyvät teemat. Myös kehollisuus herättää paljon tunteita ja seksuaaliterveyskasvatukseen tekemäni kuvitukset olivatkin vasta alkusoittoa.
Let it flow -hankkeen alkupiste asettuu vuoteen 2019, jolloin tein ensin ihan muuten vaan muutamia kuukautisaiheisia kuvituksia. Samaan aikaan kehollisuus oli vahvasti läsnä sekä asiakastöissä että omassa elämässä ja halusin luoda jotain uutta kuukautiskuvastoon. Menkkaverta vuotava kukkakohtu syntyi kuin itsestään ja kiinnosti heti muitakin.
Halusin myös kuvituksillani herätellä avoimempaa kuukautiskeskustelua. Pientä kuhinaa hankkeen ympärille syntyikin ja pääsin mm. valokuvaamaan kuukautisalushousuihin liittyvää markkinointimateriaalia sekä luomaan kuukautiskuvitusteni ympärille muutamia tuotteita.
Kävin myös tosi monia aiheeseen liittyviä kiinnostavia keskusteluja ja jotain jäi selvästi kytemään. Mitenkään isommin tämä hanke ei tuolloin vielä lähtenyt lentoon mutta siemen oli kylvetty. Myös osa noista tuotteista on myös edelleen myynnissä ja palautteen perusteella ne ovat myös todella tykättyjä.
Kuukautistietoa nuorille
Huomaan usein palaavani samojen aihepiirien äärelle ja avoimempi kuukautispuhe on selvästi yksi näistä aiheista. Joskus jotkut aiheet tai hankkeet vaativat kuitenkin hieman kypsyttelyä. Let it flow nykyisessä muodossan sai lopullisen sykäyksensä vuonna 2022 kun ymmärsin että avoin, häpeilemätön kuukautispuhe ei lähde pelkästään meistä aikuisista vaan jo sieltä nuorista.
Siitä, miten kuukautisista puhutaan sekä saadaan ja etsitään tietoa. Kenen kanssa niistä puhutaan, millaista kuvastoa niihin liittyy ja millaisin sanoin niistä viestitään. Tajusin myös, että epäkaupallista kuukautistietoa on edelleen todella vähän saatavilla ja monesta lähteestä puuttuu moninaisuusnäkökulma joko kokonaan tai osittain.
Pohdin esiteinin äitinä paljon myös sitä, että mistä tietoa ylipäätään haetaan. Itse olen saanut omat oppini lähinnä kavereilta ja kirjoista, nykypäivänä suurin osa suuntaa kirjaston sijaan nettiin.
Päätin tarttua toimeen ja niin syntyi Let it flow. Epäkaupallinen, inklusiivinen, ajan hermolla oleva ja toivottavasti myös kasvava tieto- ja inspiraatiopankki kuukautisista sekä tienraivaaja avoimemmalle, häpeilemättömälle kuukautispuheelle.
Se on tarkoitettu niin nuorille, nuorten kanssa toimiville aikuisille, terveydenhoitajille, biologianopettajille, järjestötyössä oleville tai kenelle vain, joka kaipaa tietoa kuukautisista.
Minulle oli myös alusta asti tärkeää, että Let it flowta varten tuottamani materiaalit ovat vapaasti ja ilmaiseksi käytettävissä esimerkiksi opetukseen tai järjestötyöhön. Näin tieto toivottavasti tavoittaa vielä useamman sitä etsivän ja auttaa samalla jälleen kuva ja sana kerrallaan raivaamaan tietä avoimelle ja monimuotoiselle kuukautiskeskustelulle.
Punaista paperia ja pimppejä suodatinpusseista
Let it flown tekeminen on antanut minulle myös ihan huikeita mahdollisuuksia syventää tietämystäni aiheesta sekä keskustella kuukautisista niin ystävien kuin tuntemattomienkin kanssa. Olen äärimmäisen kiitollinen kaikista kohtaamisista, viesteistä, vinkkauksista, avusta ja kommenteista, joita olen saanut.
Olen saanut tehdä yhteistyötä ihan mielettömien ihmisten ja tahojen kanssa ja on ollut mahtavaa huomata, miten innolla Let it flow -hanketta on haluttu tukea moninaisin tavoin. Lämmin kiitokseni joka ikiselle teistä, jotka olette mahdollistaneet tämän sivuston ja kaiken siihen liittyvän syntymisen.
Jos luettelisin teidät kaikki, lista olisi superpitkä, tiedätte varmasti ketä olette! Ehkä listaan teidät vielä johonkin kertaalleen oikein kunnolla, sitä ennen lähetän kiitokset sydämeni pohjasta. Ilman teitä tämä ei olisi ollut mitenkään mahdollista.
Minulla on olllut myös ilo lukea aiheesta useampikin kiinnostava kirja, tutustua upeisiin kuukautisaiheisiin taideteoksiin ja kuulla todella moninaisia kuukautistarinoita, joista suurin osa löytyy tältä sivustolta.
Toivon, että tämä kaikki jatkuu ja kasvaa myös tulevaisuudessa eli kaikki yhteistyöehdotukset ja yhteydenotot ovat edelleen erittäin tervetulleita! Minut saa kiinni mailiosoitteesta hei@letitflow.fi, pidetään yhdessä kuukautispuhe avoimena jatkossakin!
On ollut myös äärimmäisen mielenkiintoista tuottaa kuvamateriaalia tällaisesta aiheesta. Olen taitellut pimppejä suodatinpusseista ja pöytäliinoista, piirtänyt, maalannut ja leikannut väripapereista kohtuja ja kuukautisverta. Koostanut lehtileikkeistä erilaisia pintoja ja kollaaseja anatomiakuvien osiksi ja pohtinut sitä, miksi erilaisissa pimppikuvituskoosteissa ei ole koskaan kuukautisverta mukana. (Nyt on!)
Olen siirrellyt munasoluja layerilta toiselle Photoshopissa ja testannut kuukautisalushousuja. Olen piirtänyt öisin kaavioita, tehnyt muistiinpanoja, valokuvannut paperisilppua ja tehnyt tekoälyn avulla kuukautisiin liittyvää taidetta. Loppurutistuksen aikana juuri ennen sivuston avaamista näin uniakin kuukautisista!
Olen innostunut, inspiroitunut, kokeillut, levittäytynyt ja samalla myös kerran kuussa vuotanut itsekin. Jossain vaiheessa aloin häpeää purkaakseni lisätä Let it flowhun liittyvien sähköpostien allekirjoitukseen maininnan kuukautiskiertoni vaiheesta.
Minä tein Let it flown juuri sinulle
Kaikki nämä tekemäni Let it flown materiaalit ovat vapaasti sinun käytössäsi epäkaupalliseen käyttöön, kuten esimerkiksi opetukseen, nuorisotyöhön tai järjestöille.
Tämä on ollut alusta asti minulle todella tärkeää ja toivon, että näin tekemäni tekstit ja kuvat todella pääsevät tekemään sitä miksi ne on luotu. (Huomaathan, että sivustolla on myös muiden tekemiä materiaaleja, joiden puolesta en voi puhua. Nämä on aina merkitty erikseen.)
Haluan näillä luomillani kuvilla ja teksteillä raivata hartiavoimin lisää tilaa avoimelle, inklusiiviselle kuukautiskeskustelulle sekä jokaiselle meistä tilaa olla juuri sellainen kuin on.
Mitä seuraavaksi?
Let it flown ensimmäinen versio on rakennettu kovalla työllä, yhteistyökumppaneiden avulla ja Grafia ry.:n apurahan turvin. Lämmin kiitos kaikille kumppaneille ja etenkin Grafialle tuesta! Nyt tämä kokonaisuus on vihdoin auki ja saatavilla!
Yksi vaihe on tullut päätökseensä mutta näen tämän vasta alkupisteenä, josta kaikki oikeasti vasta alkaa. Yhdessä olemme enemmän ja mitä avoimemmin jokainen meistä puhuu kuukautisista, sitä parempaa tulevaisuutta rakennamme sen myötä.
Toivon, että saan jatkaa työtä tämän ja muiden tunteita herättävien aiheiden äärellä jatkossakin sekä kehittää Let it flowta (ja samalla koko maailmaa) eteenpäin.
Aino Nieminen – Let it flown äiti, joka ovuloi ihan parin päivän päästä
Late vangitsee paperille autenttisia ja elämänmakuisia tunnelmia niin menkoista kuin muustakin elämästä. Katso RAIVOMENKAT-sarjan kaikki neljä teosta ja Laten vastaukset menkkaminihaastikseen!
Köysitaiteilija ja valokuvaaja Tinttu tekee upeita, kantaaottavia teoksia moninaisista materiaaleista. Let it flowhun saimme nähtäville tämän upean valokuvateoksen ja Tinttu vastasi myös minimenkkahaasteen kysymyksiin.
Let it flown tarina ja takana
Let it flown perustaja ja tekijä, Aino Nieminen kertoo millaista on piirrellä pimppejä työkseen, mitä ovat tunteisiin menevät hankkeet ja miten maailmaa muutetaan visuaalisen viestinnän keinoin kuva ja sana kerrallaan.
Jokainen julkaistu kuva on arvovalinta
Visuaalinen viestintä on aina kannanotto siitä mitä näytetään ja mitä ei. Graafikolla, kuvittajalla, AD:lla, taittajalla ja jokaisella, joka viestii on vastuu siitä, millaista maailmaa kuvillamme rakennamme.
Onko se monimuotoinen, inhimillinen ja inklusiivinen? Minkälaiset ihmiset tai asiat saavat näkyä? Mitkä eivät? Miksi?
Jokainen kuvavalinta on aina arvovalinta. Myös silloin kun kuva valitaan kuvapankista. Aivan samaa teemme myös sanoilla. Termit, joita käytämme vaikuttavat siihen millainen maailma viestiemme myötä rakentuu. Se kertoo myös kenelle tai kenestä puhumme, kuka kuuluu joukkoon ja kuka jätetään ulkopuolelle.
Sillä, puhummeko kuukautisista tyttöjen vai kohdullisten juttuna on todellakin väliä.
Tunteisiin menevät työt
Olen toiminut visuaalisen kentän monitoimininjana parikymmentä vuotta ja ehtinyt tehdä sinä aikana monenlaista brändityöstä ja visuaalisista ilmeistä pakkaussuunnitteluun, lehti- ja kirjataittoon sekä verkkokauppojen rakentamiseen. Palaan kuitenkin kerta toisensa jälkeen aiheiden ja hankkeiden pariin, jotka herättävät tunteita.
Tissit, vaginat, penikset – seksuaaliterveyskasvatus kuvina
Vuonna 2015 minulla oli ilo olla mukana luomassa isoa kuvituskokonaisuutta Väestöliiton seksuaaliterveyskasvatuksen tueksi. Tuo hanke oli ensikosketukseni pintaa syvemmälle sukeltavaan anatomiaan etenkin sukuelinten osalta.
Jokainen rauhanen ja poimu sekä niiden toiminta tulivat todellakin noiden kuukausien aikana tutuiksi. Kuvituskokonaisuudessa oli anatomiakuvien lisäksi mukana kuvituksia mm. erilaisista rinnoista, peniksistä, sukupuolitautien tarttumisesta ja tietysti myös kuukautiskierrosta.
Erityisen isossa roolissa Väestöliiton kanssa työskennellessä oli myös monimuotoisuus. Keskustelut, joita kävimme toivat valtavasti lisää ymmärrystä ja inhimillisyyttä kuvituskokonaisuuteen, jota työstin.
Opin myös valtavasti lisää siitä, miten monin tavoin inklusiivista kuvastoa voidaan rakentaa. Kuvataanko karvoilla vai ilman, onko ihmisjoukossa myös pyörätuolilla tai kepeillä liikkuvia henkilöitä? Miten kuvata kehoja, anatomiaa ja sukuelimiä riittävän informatiivisesti mutta ei valokuvina? Miten sukupuolten moninaisuus näkyy kuvastossa? Millainen kuvamateriaali kannustaisi itsemyötätuntoon?
Nämä samat teemat ovat edelleen työskentelyni keskiössä oli aihe tai asiakas sitten mikä tahansa.
Pidän erittäin tärkeänä sitä, että suunnittelijana ja erilaisten brändien sekä asiakkaiden kanssa työskentelevänä huomioin monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden työssäni. Otan nämä asiat hanakasti esiin myös asiakastöissä jos näen, että niitä voitaisi yhdessä parantaa.
Ajattelenkin olevani sellainen ruohonjuuritason aktivisti, joka niillä omilla sana- ja kuvavalinnoillaan muuttaa maailmaa sana ja kuva kerrallaan.
Monipuolisempaa kuvastoa kuolemasta
Tunteita liittyy moniin muihinkin elämänalueisiin kuin kehoon. Yksi tunteikkaimmista on varmasti kuolema ja se on myös yksi teema, jonka kanssa olen saanut työskennellä niin suunnittelijana kuin valokuvaajanakin.
Valokuvatessani Terhokodille saattohoitoon liittyviä kuvia, teimme paljon työtä sen eteen että kuvissa näkyi muutakin kuin kliseitä. Pyrimme tietoisesti välttämään kallakukat sekä ryppyiset kädet ja löytämään muita tapoja kuoleman, saattohoidon, surun ja inhimillisyyden esiin tuomiselle sekä käsittelylle.
Surun ja kuoleman teemoissa liikkuu myös oma hankkeeni Surunaama, jossa työstän surutyökirjaa lapsille ja aikuisille. Kirjan tarkoituksena on tarjota työkaluja ja tarttumapintaa sekä lapselle itselleen että aikuisen kanssa käsiteltäväksi.
Myös surussa ja sen käsittelyssä on tärkeää antaa tilaa erilaisille suruille. Ei ole olemassa oikeanlaista tai vääränlaista surua vaan jokainen kokee juuri sellaista surua kuin kokee. Myös tavat käsitellä surua ovat moninaiset ja monimuotoiset. Tämä on Surunaama-hankkeen kantava ajatus ja toivon, että se välittyy myös lopputuloksesta.
Surunaama ei ole satukirja eikä pelkkä tietokirja. Se on useammalla tasolla kulkeva teos, joka antaa tilaa jokaisen henkilökohtaiselle tavalle käsitellä surua. Surunaama on vielä hetken työn alla ja se julkaistaan pian.
Nuo hetket syntymästä kuolemaan
Toisessa ääripäässä tunteita herättää tietysti myös syntymä ja vanhemmuus. Vuonna 2016 julkaisemani Oot niin ihana -vauvakirja ja sen ympärille kasvanut kokonainen tuoteperhe on edelleen markkinoiden ainoa vauvakirja, joka sopii oikeasti kaikille perheille adoptioperheestä yksinhuoltajaan ja sateenkaariperheestä ydin- ja uusperheeseen.
Oot niin ihana on mun yhden naisen unelma siitä, että suunnittelemalla ja valmistamalla tuotteita voi myös muuttaa maailmaa. Kun aloitin, vauvakirjavalikoima oli varsin kapea. Löytyi vain muutama, etenkin perhemalliltaan ahdas vaihtoehto ja kuvituksetkin vaikuttivat hieman vanhanaikaisilta.
Päätin, että Oot niin ihanasta tulee maailman ihanin vauvakirja ja koska minulla on tietysti kokemusta vain muutamasta erilaisesta perhemallista ja tietynlaisesta vauva-arjesta, pyysin suunnitteluun apua. Vuonna 2016 yhteisöllinen tuotekehitys ei ollut vielä kovin suosittua, toisin kuin nykyään, joten yllätyin niin paljon siitä vastaanotosta! Kommenteja, ajatuksia, ideoita ja kullanarvoista tietoa toiveista ja ajatuksista virtasi kasapäin kaikista kuviteltavista olevista kanavista. Ja niiden perusteella syntyi Oot niin ihana. Yksi julkinen luonnos kerrallaan.
Sittemmin Oot niin ihanaa on myyty jo useampi painos eikä loppua näy. Olen valtavan iloinen, ylpeä ja nöyrän kiitollinen siitä, että tämä kokonaisuus löysi oikeat ihmisensä ja on omalta osaltaan ollut raivaamassa aivan uudenlaista tilaa vauvakirjamarkkinoille. Meidän vanavedessä on syntynyt paljon ihanaa tarjontaa ja nyt on todellakin varaa valita. Sanonkin aina, että Oot niin ihanassa muutan maailmaa vauva ja kirja kerrallaan.
Kukkakohtu ja kuukautisalushousut
Syntymän ja kuoleman välissä on sitten se elämä ja sen myötä myös keho, kehollisuus, seksuaalisuus ja niihin liittyvät teemat. Myös kehollisuus herättää paljon tunteita ja seksuaaliterveyskasvatukseen tekemäni kuvitukset olivatkin vasta alkusoittoa.
Let it flow -hankkeen alkupiste asettuu vuoteen 2019, jolloin tein ensin ihan muuten vaan muutamia kuukautisaiheisia kuvituksia. Samaan aikaan kehollisuus oli vahvasti läsnä sekä asiakastöissä että omassa elämässä ja halusin luoda jotain uutta kuukautiskuvastoon. Menkkaverta vuotava kukkakohtu syntyi kuin itsestään ja kiinnosti heti muitakin.
Halusin myös kuvituksillani herätellä avoimempaa kuukautiskeskustelua. Pientä kuhinaa hankkeen ympärille syntyikin ja pääsin mm. valokuvaamaan kuukautisalushousuihin liittyvää markkinointimateriaalia sekä luomaan kuukautiskuvitusteni ympärille muutamia tuotteita.
Kävin myös tosi monia aiheeseen liittyviä kiinnostavia keskusteluja ja jotain jäi selvästi kytemään. Mitenkään isommin tämä hanke ei tuolloin vielä lähtenyt lentoon mutta siemen oli kylvetty. Myös osa noista tuotteista on myös edelleen myynnissä ja palautteen perusteella ne ovat myös todella tykättyjä.
Kuukautistietoa nuorille
Huomaan usein palaavani samojen aihepiirien äärelle ja avoimempi kuukautispuhe on selvästi yksi näistä aiheista. Joskus jotkut aiheet tai hankkeet vaativat kuitenkin hieman kypsyttelyä. Let it flow nykyisessä muodossan sai lopullisen sykäyksensä vuonna 2022 kun ymmärsin että avoin, häpeilemätön kuukautispuhe ei lähde pelkästään meistä aikuisista vaan jo sieltä nuorista.
Siitä, miten kuukautisista puhutaan sekä saadaan ja etsitään tietoa. Kenen kanssa niistä puhutaan, millaista kuvastoa niihin liittyy ja millaisin sanoin niistä viestitään. Tajusin myös, että epäkaupallista kuukautistietoa on edelleen todella vähän saatavilla ja monesta lähteestä puuttuu moninaisuusnäkökulma joko kokonaan tai osittain.
Pohdin esiteinin äitinä paljon myös sitä, että mistä tietoa ylipäätään haetaan. Itse olen saanut omat oppini lähinnä kavereilta ja kirjoista, nykypäivänä suurin osa suuntaa kirjaston sijaan nettiin.
Päätin tarttua toimeen ja niin syntyi Let it flow. Epäkaupallinen, inklusiivinen, ajan hermolla oleva ja toivottavasti myös kasvava tieto- ja inspiraatiopankki kuukautisista sekä tienraivaaja avoimemmalle, häpeilemättömälle kuukautispuheelle.
Se on tarkoitettu niin nuorille, nuorten kanssa toimiville aikuisille, terveydenhoitajille, biologianopettajille, järjestötyössä oleville tai kenelle vain, joka kaipaa tietoa kuukautisista.
Minulle oli myös alusta asti tärkeää, että Let it flowta varten tuottamani materiaalit ovat vapaasti ja ilmaiseksi käytettävissä esimerkiksi opetukseen tai järjestötyöhön. Näin tieto toivottavasti tavoittaa vielä useamman sitä etsivän ja auttaa samalla jälleen kuva ja sana kerrallaan raivaamaan tietä avoimelle ja monimuotoiselle kuukautiskeskustelulle.
Punaista paperia ja pimppejä suodatinpusseista
Let it flown tekeminen on antanut minulle myös ihan huikeita mahdollisuuksia syventää tietämystäni aiheesta sekä keskustella kuukautisista niin ystävien kuin tuntemattomienkin kanssa. Olen äärimmäisen kiitollinen kaikista kohtaamisista, viesteistä, vinkkauksista, avusta ja kommenteista, joita olen saanut.
Olen saanut tehdä yhteistyötä ihan mielettömien ihmisten ja tahojen kanssa ja on ollut mahtavaa huomata, miten innolla Let it flow -hanketta on haluttu tukea moninaisin tavoin. Lämmin kiitokseni joka ikiselle teistä, jotka olette mahdollistaneet tämän sivuston ja kaiken siihen liittyvän syntymisen.
Jos luettelisin teidät kaikki, lista olisi superpitkä, tiedätte varmasti ketä olette! Ehkä listaan teidät vielä johonkin kertaalleen oikein kunnolla, sitä ennen lähetän kiitokset sydämeni pohjasta. Ilman teitä tämä ei olisi ollut mitenkään mahdollista.
Minulla on olllut myös ilo lukea aiheesta useampikin kiinnostava kirja, tutustua upeisiin kuukautisaiheisiin taideteoksiin ja kuulla todella moninaisia kuukautistarinoita, joista suurin osa löytyy tältä sivustolta.
Toivon, että tämä kaikki jatkuu ja kasvaa myös tulevaisuudessa eli kaikki yhteistyöehdotukset ja yhteydenotot ovat edelleen erittäin tervetulleita! Minut saa kiinni mailiosoitteesta hei@letitflow.fi, pidetään yhdessä kuukautispuhe avoimena jatkossakin!
On ollut myös äärimmäisen mielenkiintoista tuottaa kuvamateriaalia tällaisesta aiheesta. Olen taitellut pimppejä suodatinpusseista ja pöytäliinoista, piirtänyt, maalannut ja leikannut väripapereista kohtuja ja kuukautisverta. Koostanut lehtileikkeistä erilaisia pintoja ja kollaaseja anatomiakuvien osiksi ja pohtinut sitä, miksi erilaisissa pimppikuvituskoosteissa ei ole koskaan kuukautisverta mukana. (Nyt on!)
Olen siirrellyt munasoluja layerilta toiselle Photoshopissa ja testannut kuukautisalushousuja. Olen piirtänyt öisin kaavioita, tehnyt muistiinpanoja, valokuvannut paperisilppua ja tehnyt tekoälyn avulla kuukautisiin liittyvää taidetta. Loppurutistuksen aikana juuri ennen sivuston avaamista näin uniakin kuukautisista!
Olen innostunut, inspiroitunut, kokeillut, levittäytynyt ja samalla myös kerran kuussa vuotanut itsekin. Jossain vaiheessa aloin häpeää purkaakseni lisätä Let it flowhun liittyvien sähköpostien allekirjoitukseen maininnan kuukautiskiertoni vaiheesta.
Minä tein Let it flown juuri sinulle
Kaikki nämä tekemäni Let it flown materiaalit ovat vapaasti sinun käytössäsi epäkaupalliseen käyttöön, kuten esimerkiksi opetukseen, nuorisotyöhön tai järjestöille.
Tämä on ollut alusta asti minulle todella tärkeää ja toivon, että näin tekemäni tekstit ja kuvat todella pääsevät tekemään sitä miksi ne on luotu. (Huomaathan, että sivustolla on myös muiden tekemiä materiaaleja, joiden puolesta en voi puhua. Nämä on aina merkitty erikseen.)
Haluan näillä luomillani kuvilla ja teksteillä raivata hartiavoimin lisää tilaa avoimelle, inklusiiviselle kuukautiskeskustelulle sekä jokaiselle meistä tilaa olla juuri sellainen kuin on.
Mitä seuraavaksi?
Let it flown ensimmäinen versio on rakennettu kovalla työllä, yhteistyökumppaneiden avulla ja Grafia ry.:n apurahan turvin. Lämmin kiitos kaikille kumppaneille ja etenkin Grafialle tuesta! Nyt tämä kokonaisuus on vihdoin auki ja saatavilla!
Yksi vaihe on tullut päätökseensä mutta näen tämän vasta alkupisteenä, josta kaikki oikeasti vasta alkaa. Yhdessä olemme enemmän ja mitä avoimemmin jokainen meistä puhuu kuukautisista, sitä parempaa tulevaisuutta rakennamme sen myötä.
Toivon, että saan jatkaa työtä tämän ja muiden tunteita herättävien aiheiden äärellä jatkossakin sekä kehittää Let it flowta (ja samalla koko maailmaa) eteenpäin.
Aino Nieminen – Let it flown äiti, joka ovuloi ihan parin päivän päästä
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Menkkaminihaastis – Late Ronkainen ja RAIVOMENKAT
Late vangitsee paperille autenttisia ja elämänmakuisia tunnelmia niin menkoista kuin muustakin elämästä. Katso RAIVOMENKAT-sarjan kaikki neljä teosta ja Laten vastaukset menkkaminihaastikseen!
Menkkaminihaastis – Tinttu Henttonen ja olkoon maljani ylitsevuotavainen -valokuvateos
Köysitaiteilija ja valokuvaaja Tinttu tekee upeita, kantaaottavia teoksia moninaisista materiaaleista. Let it flowhun saimme nähtäville tämän upean valokuvateoksen ja Tinttu vastasi myös minimenkkahaasteen kysymyksiin.
Kuukautiskivut – mistä ne johtuvat ja mitä niille voi tehdä?
Sattuu, koskee, särkee, kramppaa ja huimaa! Argh! Mistä on kyse jos kerran kuussa sattuu ja mitä kuukautiskivulle voi tehdä?